Herleef de jaren 60: Ontdek de tijdloze charme van jaren 60 meubels

0 Comments


De jaren 60 waren een tijd van grote veranderingen in de wereld van design en interieur. Het was een periode waarin nieuwe materialen en technologieën werden geïntroduceerd, en waarin ontwerpers begonnen te experimenteren met kleuren, patronen en vormen. Het resultaat was een stijl die tot op de dag van vandaag populair blijft: de jaren 60 meubels.

De meubels uit de jaren 60 staan bekend om hun futuristische en optimistische uitstraling. Ze waren vaak gemaakt van materialen zoals plastic, glasvezel en chroom, die in die tijd als modern werden beschouwd. De kleuren waren helder en levendig, met veel oranje, geel en groen. De vormen waren organisch en gebogen, met veel ronde hoeken en asymmetrische lijnen.

Een van de meest iconische stukken uit deze periode is de Egg Chair van Arne Jacobsen. Dit ontwerp uit 1958 is nog steeds een populaire keuze voor moderne interieurs. De stoel heeft een organische vorm die lijkt op een ei, met een hoge rugleuning die zorgt voor privacy en comfort.

Een ander bekend ontwerp is de Ball Chair van Eero Aarnio. Deze stoel lijkt op een ruimteschip dat op de grond is geland, met een bolvormige zitting die draait op een metalen voetstuk. Het ontwerp werd voor het eerst gepresenteerd in 1963 en wordt nog steeds geproduceerd door het Finse bedrijf Adelta.

Naast deze iconische stukken waren er ook veel andere interessante ontwerpen uit deze periode. Zo waren er bijvoorbeeld veel modulaire bankstellen die konden worden aangepast aan verschillende situaties. Ook werden er veel nieuwe materialen gebruikt, zoals acrylglas en plexiglas.

Als u geïnteresseerd bent in jaren 60 meubels, zijn er verschillende manieren om ze te vinden. Veel vintage winkels hebben nog steeds originele stukken uit deze periode te koop. Ook zijn er talloze replica’s verkrijgbaar bij moderne meubelzaken.

Of u nu kiest voor originele stukken of moderne replica’s, jaren 60 meubels blijven populair vanwege hun unieke stijl en levendige uitstraling. Ze zijn perfect voor mensen die willen experimenteren met kleurrijke interieurs of die gewoon houden van retro-ontwerpen met een modern tintje.

5 Veelgestelde Vragen over Jaren 60 Meubels: Kenmerken, Stijlen, Onderhoud en Vraag

 1. Waar kan ik jaren 60 meubels kopen?
 2. Wat zijn de kenmerken van jaren 60 meubels?
 3. Welke stijlen van jaren 60 meubels zijn er?
 4. Hoe kan ik mijn jaren 60 meubels het beste onderhouden?
 5. Waarom is er zo’n grote vraag naar jaren 60 meubels?

Waar kan ik jaren 60 meubels kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar u jaren 60 meubels kunt kopen, afhankelijk van uw voorkeuren en budget. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Vintage winkels: Veel vintage winkels hebben een selectie van originele jaren 60 meubels te koop. Dit kunnen zowel grote stukken zoals banken en fauteuils zijn, als kleinere items zoals lampen en accessoires. Het is de moeite waard om regelmatig langs te gaan bij uw lokale vintage winkels om te zien wat er nieuw binnenkomt.
 2. Online marktplaatsen: Websites zoals Marktplaats, eBay en Etsy hebben vaak vintage jaren 60 meubels te koop. U kunt zoeken op specifieke items of gewoon browsen door de categorieën om iets te vinden dat past bij uw stijl en budget.
 3. Gespecialiseerde dealers: Er zijn ook dealers die zich richten op het verkopen van vintage jaren 60 meubels, zowel online als in fysieke winkels. Deze dealers hebben vaak een breder assortiment aan items dan vintage winkels en kunnen u helpen bij het vinden van specifieke stukken die u zoekt.
 4. Moderne replica’s: Als u op zoek bent naar de stijl van jaren 60 meubels, maar niet per se op zoek bent naar originele stukken, dan kunt u moderne replica’s overwegen. Veel moderne meubelzaken bieden replica’s aan van iconische ontwerpen uit deze periode, zoals de Egg Chair of de Ball Chair.

Ongeacht waar u besluit uw jaren 60 meubels te kopen, zorg ervoor dat u altijd zorgvuldig onderzoek doet naar de verkoper voordat u koopt. Controleer hun reputatie en beoordelingen om er zeker van te zijn dat ze betrouwbaar zijn en goede klantenservice bieden.

Wat zijn de kenmerken van jaren 60 meubels?

De jaren 60 waren een tijd van grote veranderingen in de wereld van design en interieur. De meubels uit deze periode hebben dan ook een aantal specifieke kenmerken:

 1. Futuristische uitstraling: De meubels uit de jaren 60 hebben vaak een futuristische uitstraling. Dit komt doordat er in die tijd veel nieuwe materialen en technologieën werden geïntroduceerd, zoals plastic, glasvezel en chroom.
 2. Heldere kleuren: De kleuren van jaren 60 meubels zijn vaak helder en levendig, met veel oranje, geel en groen. Deze kleuren passen goed bij de optimistische sfeer van die tijd.
 3. Organische vormen: De vormen van jaren 60 meubels zijn vaak organisch en gebogen, met veel ronde hoeken en asymmetrische lijnen. Dit geeft de meubels een speelse uitstraling.
 4. Modulaire ontwerpen: Veel jaren 60 meubels waren modulair ontworpen, zodat ze konden worden aangepast aan verschillende situaties. Zo kon bijvoorbeeld een bankstel worden samengesteld uit verschillende losse elementen.
 5. Nieuwe materialen: In de jaren 60 werden veel nieuwe materialen gebruikt, zoals acrylglas en plexiglas. Deze materialen waren lichtgewicht en transparant, waardoor ze goed pasten bij de futuristische stijl van die tijd.
 6. Iconische ontwerpen: Veel jaren 60 meubels zijn iconisch geworden door hun unieke ontwerp. Voorbeelden hiervan zijn de Egg Chair van Arne Jacobsen en de Ball Chair van Eero Aarnio.

Al deze kenmerken samen maken dat jaren 60 meubels nog steeds populair zijn bij mensen die houden van retro-ontwerpen met een modern tintje of die willen experimenteren met kleurrijke interieurs.

Welke stijlen van jaren 60 meubels zijn er?

Er zijn verschillende stijlen van jaren 60 meubels die kenmerkend zijn voor deze periode. Hieronder vindt u een overzicht van enkele van de meest populaire stijlen:

 1. Space Age: Deze stijl wordt gekenmerkt door organische vormen en futuristische ontwerpen. Meubels in deze stijl zijn vaak gemaakt van materialen zoals plastic, glasvezel en chroom.
 2. Pop Art: Pop Art was een belangrijke kunststroming in de jaren 60, en deze invloed is terug te zien in het design van meubels uit die tijd. Meubels in deze stijl hebben vaak felle kleuren en grafische patronen.
 3. Scandinavisch design: Scandinavisch design was ook populair in de jaren 60, met ontwerpers zoals Arne Jacobsen en Hans Wegner die bekend staan om hun minimalistische en functionele ontwerpen.
 4. Mid-century modern: Mid-century modern is een term die wordt gebruikt om het design uit de periode tussen 1940 en 1970 te beschrijven, waaronder dus ook de jaren 60 meubels. Meubels in deze stijl hebben vaak strakke lijnen, organische vormen en natuurlijke materialen zoals hout.
 5. Hollywood Regency: Deze stijl was populair onder beroemdheden in de jaren 60, met grote glamourous meubels met veel goud- of zilverkleurige accenten.

Of u nu houdt van futuristische ontwerpen of juist minimalistisch Scandinavisch design, er is altijd wel een stijl van jaren 60 meubels die bij uw smaak past.

Hoe kan ik mijn jaren 60 meubels het beste onderhouden?

Als u jaren 60 meubels heeft, wilt u er natuurlijk voor zorgen dat ze in goede staat blijven. Hier zijn een paar tips om uw meubels te onderhouden:

 1. Reinig regelmatig: Stof en vuil kunnen zich ophopen op uw meubels en de afwerking beschadigen. Daarom is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken met een zachte, vochtige doek.
 2. Vermijd direct zonlicht: Zonlicht kan de kleur van uw meubels vervagen en het hout uitdrogen. Plaats uw meubels daarom niet in direct zonlicht of gebruik gordijnen of jaloezieën om het licht te filteren.
 3. Bescherm tegen vocht: Houten meubels kunnen beschadigd raken door vocht, dus zorg ervoor dat u geen natte objecten op uw meubels laat staan en veeg eventuele morsingen onmiddellijk op.
 4. Gebruik geen agressieve chemicaliën: Sommige schoonmaakmiddelen kunnen de afwerking van uw meubels beschadigen, dus gebruik alleen mild reinigingsmiddel en vermijd agressieve chemicaliën.
 5. Onderhoud de afwerking: Als de afwerking van uw meubels begint te vervagen of te krassen, kunt u deze laten herstellen door een professionele restaurateur of zelf een nieuwe afwerking aanbrengen.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw jaren 60 meubels er nog vele jaren mooi uit blijven zien!

Waarom is er zo’n grote vraag naar jaren 60 meubels?

Er is een grote vraag naar jaren 60 meubels vanwege verschillende redenen. Ten eerste zijn deze meubels uniek en hebben ze een kenmerkende stijl die niet gemakkelijk te vinden is in moderne meubelontwerpen. De organische vormen, heldere kleuren en futuristische uitstraling van deze meubels zijn tijdloos en blijven populair bij liefhebbers van design.

Daarnaast hebben jaren 60 meubels een nostalgische waarde voor veel mensen. Ze herinneren aan de tijd van de opkomst van populaire cultuur, de hippiebeweging en de ruimtewedloop. Voor mensen die opgroeiden in deze periode, zijn deze meubels vaak verbonden met persoonlijke herinneringen en ervaringen.

Bovendien zijn jaren 60 meubels duurzaam en van hoge kwaliteit. Veel van deze ontwerpen werden oorspronkelijk gemaakt door gerenommeerde ontwerpers en fabrikanten die zich richtten op vakmanschap en kwaliteit. Hierdoor zijn veel originele stukken nog steeds in goede staat en kunnen ze lang meegaan.

Tot slot passen jaren 60 meubels goed bij moderne interieurs. De organische vormen, heldere kleuren en futuristische uitstraling passen goed bij minimalistische interieurs met strakke lijnen en neutrale kleuren. Door het toevoegen van een paar retro-stukken aan uw interieur kunt u uw huis een unieke uitstraling geven die tegelijkertijd modern en vintage is.

Kortom, er is een grote vraag naar jaren 60 meubels vanwege hun unieke stijl, nostalgische waarde, duurzaamheid en compatibiliteit met moderne interieurs. Of u nu op zoek bent naar originele stukken of moderne replica’s, deze iconische ontwerpen blijven populair bij liefhebbers van design over de hele wereld.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Laatste reacties

Geen reacties om te tonen.

Categorieën