Art Deco Meubels: Tijdloze Elegante Schoonheid voor Jouw Interieur

0 Comments

Art Deco Meubels: Een Tijdloze Stijlvolle Keuze

Art Deco, een stijlbeweging die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren 1920 en 1930, blijft vandaag de dag een populaire keuze voor interieurontwerp. De kenmerkende esthetiek van Art Deco meubels combineert elegantie, luxe en moderniteit op een unieke manier. Of je nu een liefhebber bent van vintage stukken of gewoon gecharmeerd bent door de tijdloze uitstraling, Art Deco meubels voegen een vleugje glamour toe aan elke ruimte.

Een van de meest opvallende kenmerken van Art Deco meubels is het gebruik van geometrische vormen en patronen. Strakke lijnen, hoeken en symmetrie zijn essentieel in dit ontwerp. Meubelstukken zoals fauteuils, salontafels en dressoirs worden vaak gekenmerkt door gestroomlijnde vormen met afgeronde hoeken of juist scherpe hoeken die zorgen voor een visueel contrast.

Daarnaast maakt het gebruik van luxe materialen zoals exotisch hout, marmer, glas en metaal Art Deco meubels extra bijzonder. Deze materialen worden vaak gecombineerd om een verfijnde uitstraling te creëren. Denk aan prachtig gebeeldhouwde houten details gecombineerd met glanzende metalen accenten voor een echte Art Deco touch.

De kleurenpaletten die gebruikt worden in Art Deco ontwerpen zijn vaak gedurfd en levendig. Denk aan diepe tinten zoals smaragdgroen, saffierblauw, rijk paars en warm goud. Deze intense kleuren worden vaak gecombineerd met zachte neutrale tinten om een gebalanceerde en elegante uitstraling te creëren.

Art Deco meubels zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook functioneel. Ze bieden comfort en praktische oplossingen zonder afbreuk te doen aan de esthetiek. Bijvoorbeeld, een Art Deco bureau kan worden voorzien van slimme opbergruimte en een elegante vormgeving die perfect past bij de rest van het interieur.

Of je nu kiest voor een volledig Art Deco interieur of gewoon een vleugje glamour wilt toevoegen aan je bestaande inrichting, er zijn talloze mogelijkheden om Art Deco meubels in je huis te integreren. Van een prachtige Art Deco salontafel als eyecatcher in de woonkamer tot een elegante Art Deco kaptafel in de slaapkamer, de keuze is eindeloos.

Bij het kopen van Art Deco meubels is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit en authenticiteit van de stukken. Kies voor gerenommeerde leveranciers en winkels die gespecialiseerd zijn in vintage of retro meubels om ervoor te zorgen dat je echte stukken krijgt die voldoen aan de hoge standaarden van deze tijdloze stijl.

Kortom, Art Deco meubels bieden een tijdloze en stijlvolle keuze voor liefhebbers van elegantie en luxe. Met hun kenmerkende ontwerpelementen, hoogwaardige materialen en levendige kleurenpaletten voegen ze een vleugje glamour toe aan elke ruimte. Dus, waar wacht je nog op? Ga op zoek naar jouw perfecte Art Deco meubelstuk en laat je interieur stralen met tijdloze schoonheid.

 

8 Veelgestelde vragen over art deco meubels in het Nederlands (BE)

 1. Waar kan ik art deco meubels kopen?
 2. Wat is de gemiddelde prijs van art deco meubels?
 3. Welke stijlen zijn er binnen de art deco-meubelstijl?
 4. Hoe herken ik echte art deco-meubels?
 5. Is het mogelijk om oude art deco meubels te restaureren?
 6. Heeft het verzamelen van antieke art deco-meubels waarde?
 7. Wat zijn de beste materialen voor het maken van nieuwe art deco meubels?
 8. Zijn er speciale technieken nodig voor het onderhoud van antieke art deco meubels?

Waar kan ik art deco meubels kopen?

Als je op zoek bent naar Art Deco meubels, zijn er verschillende plaatsen waar je ze kunt kopen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Antiekwinkels: Bezoek antiekwinkels of speciaalzaken die gespecialiseerd zijn in vintage meubels. Ze kunnen een breed scala aan authentieke Art Deco stukken aanbieden. Het is een geweldige manier om unieke en originele meubels te vinden.
 2. Veilingen: Online veilingplatforms of veilinghuizen organiseren regelmatig veilingen waarbij Art Deco meubels worden aangeboden. Dit kan een spannende manier zijn om bijzondere stukken te bemachtigen.
 3. Retro meubelwinkels: Sommige winkels zijn gespecialiseerd in retro-stijlmeubilair en kunnen ook Art Deco meubelstukken aanbieden. Ze kunnen zowel originele stukken als reproducties verkopen.
 4. Online marktplaatsen: Websites zoals Marktplaats, eBay of Etsy bieden een breed scala aan Art Deco meubels, zowel nieuw als vintage. Het is altijd belangrijk om de verkoper te controleren en gedetailleerde foto’s en beschrijvingen van het item te bekijken voordat je tot aankoop overgaat.
 5. Meubelbeurzen en evenementen: Bezoek meubelbeurzen, antiekmarkten of designevenementen waar verschillende exposanten hun collecties presenteren. Je kunt daar mogelijk ook Art Deco meubilair vinden.

Onthoud dat het belangrijk is om de authenticiteit en kwaliteit van de meubels te controleren voordat je tot aankoop overgaat. Doe wat onderzoek, stel vragen aan de verkoper en bekijk eventuele certificaten of garanties indien beschikbaar. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je een prachtig stuk Art Deco meubilair vindt dat perfect past bij jouw smaak en interieur.

Wat is de gemiddelde prijs van art deco meubels?

De gemiddelde prijs van Art Deco meubels kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de authenticiteit, de staat, het merk en de zeldzaamheid van het stuk. Over het algemeen kunnen Art Deco meubels variëren in prijs van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Voor vintage of antieke Art Deco meubels kunnen de prijzen hoger liggen, vooral als ze in goede staat verkeren en afkomstig zijn uit bekende ontwerpers of merken. Zeldzame stukken of exemplaren met bijzondere kenmerken kunnen ook hogere prijskaartjes hebben.

Aan de andere kant zijn er ook reproducties en moderne interpretaties van Art Deco meubels beschikbaar die iets betaalbaarder kunnen zijn. Deze kunnen een goede optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar de stijl en esthetiek van Art Deco, maar niet bereid zijn om grote bedragen te investeren in originele stukken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs van een Art Deco meubelstuk niet alleen bepaald wordt door het ontwerp, maar ook door de kwaliteit en vakmanschap. Het is raadzaam om bij aankoop goed onderzoek te doen naar de verkoper, het merk en eventuele certificeringen om ervoor te zorgen dat je waar krijgt voor je geld.

Kortom, de gemiddelde prijs van Art Deco meubels kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is raadzaam om je budget vast te stellen en op zoek te gaan naar meubels die binnen dat bereik passen, terwijl je toch de kwaliteit en esthetiek krijgt waar je naar op zoek bent.

Welke stijlen zijn er binnen de art deco-meubelstijl?

Binnen de Art Deco-meubelstijl zijn er verschillende sub-stijlen die elk hun eigen kenmerken en esthetiek hebben. Hier zijn enkele van de meest voorkomende stijlen binnen Art Deco-meubels:

 1. Streamline Moderne: Deze stijl legt de nadruk op gestroomlijnde vormen en vloeiende lijnen. Het is geïnspireerd op moderne technologieën zoals auto’s, treinen en schepen. Meubelstukken hebben vaak afgeronde hoeken, gladde oppervlakken en een strakke, aerodynamische uitstraling.
 2. Zigzag Moderne: Deze stijl maakt gebruik van geometrische zigzagpatronen om een dynamisch effect te creëren. Meubels kunnen bijvoorbeeld zigzagvormige houten panelen of inlegwerk hebben. Deze stijl is energiek en expressief.
 3. Skyscraper: Geïnspireerd door de opkomst van wolkenkrabbers in stedelijke gebieden, kenmerkt deze stijl zich door verticale lijnen en gestapelde vormen. Meubels kunnen een torenachtige uitstraling hebben met stapsgewijs smaller wordende vormen naar boven toe.
 4. Egyptian Revival: Deze stijl haalt inspiratie uit het oude Egypte met zijn rijke symboliek en grafische motieven. Meubels kunnen versierd zijn met hiërogliefachtige gravures, sfinxfiguren of andere Egyptische elementen.
 5. Hollywood Regency: Ontstaan ​​in het glamoureuze tijdperk van Hollywood, combineert deze stijl Art Deco met neoklassieke elementen en een vleugje exotisme. Meubels zijn vaak weelderig, met luxe stoffen, opvallende kleuren en elegante details zoals kwastjes of franjes.
 6. Machine Age: Deze stijl benadrukt de esthetiek van machines en technologieën uit die tijd. Meubels kunnen metalen frames hebben, gecombineerd met glas of andere moderne materialen. De nadruk ligt op functionaliteit en eenvoudige vormgeving.

Het is belangrijk op te merken dat deze stijlen binnen Art Deco meubels vaak overlappen en elkaar beïnvloeden. Sommige meubelstukken kunnen elementen uit verschillende sub-stijlen combineren, waardoor unieke en eclectische ontwerpen ontstaan. Het is aan jou om te bepalen welke stijl het beste bij jouw persoonlijke smaak en interieur past!

Hoe herken ik echte art deco-meubels?

Het herkennen van echte Art Deco-meubels kan soms een uitdaging zijn, vooral omdat er veel replica’s en moderne interpretaties op de markt zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het identificeren van authentieke Art Deco-meubels:

 1. Onderzoek en leer: Doe wat onderzoek naar de Art Deco-stijl, bekijk afbeeldingen van originele stukken en leer meer over de kenmerken ervan. Dit zal je helpen om vertrouwd te raken met de typische ontwerpelementen en materialen die worden gebruikt.
 2. Kwaliteit van vakmanschap: Echte Art Deco-meubels werden vaak met veel aandacht voor detail gemaakt. Let op de kwaliteit van het vakmanschap, zoals fijne houtsnijwerk, strakke verbindingen en hoogwaardige materialen. Authentieke stukken zullen over het algemeen beter gemaakt zijn dan goedkope replica’s.
 3. Gebruik van materialen: Art Deco-meubels maken vaak gebruik van luxe materialen zoals exotisch hout, marmer, glas en metaal. Controleer of deze materialen op een hoogwaardige manier worden gebruikt in het meubelstuk.
 4. Kenmerkende ontwerpelementen: Let op de kenmerkende ontwerpelementen van Art Deco, zoals geometrische vormen, gestroomlijnde lijnen, symmetrie en hoekige details. Deze elementen moeten duidelijk aanwezig zijn in het meubelstuk.
 5. Kleurenpalet: Art Deco-meubels maken vaak gebruik van gedurfde en levendige kleuren, zoals smaragdgroen, saffierblauw, rijk paars en warm goud. Controleer of het kleurenpalet overeenkomt met de typische Art Deco-stijl.
 6. Stempels en merktekens: Sommige originele Art Deco-meubels kunnen stempels of merktekens hebben van de fabrikant of ontwerper. Deze kunnen helpen bij het identificeren van de authenticiteit van het meubelstuk.
 7. Provenance en documentatie: Als je een oudere Art Deco-meubelstuk koopt, probeer dan informatie te verzamelen over de herkomst en eventuele documentatie die de authenticiteit kan bevestigen.

Het is belangrijk op te merken dat het raadplegen van een expert op het gebied van antiek en vintage meubels altijd een goed idee is als je twijfelt over de echtheid van een bepaald stuk. Ze kunnen je helpen bij het beoordelen van de authenticiteit en waarde van het meubelstuk.

Is het mogelijk om oude art deco meubels te restaureren?

Ja, het is zeker mogelijk om oude Art Deco meubels te restaureren. In feite kan het restaureren van antieke meubels een geweldige manier zijn om hun oorspronkelijke schoonheid en glorie te herstellen.

Bij het restaureren van Art Deco meubels is het belangrijk om een professional in te schakelen met ervaring in het werken met antieke stukken. Deze vakmensen hebben de kennis en vaardigheden om de juiste technieken en materialen toe te passen om de meubels zorgvuldig te herstellen, zonder afbreuk te doen aan hun historische waarde.

Het restauratieproces kan verschillende stappen omvatten, afhankelijk van de staat van de meubelstukken. Dit kan onder meer het repareren van beschadigde houten structuren, het vervangen van ontbrekende of beschadigde onderdelen, zoals handgrepen of bekleding, en het herstellen van de originele afwerking en kleur zijn.

Het behouden van de authenticiteit van de meubels is een belangrijk aspect bij restauratie. Het is essentieel om zoveel mogelijk originele elementen te behouden en alleen indien nodig nieuwe materialen toe te voegen die nauw aansluiten bij de oorspronkelijke stijl en kwaliteit.

Het is ook belangrijk op te merken dat niet alle oude Art Deco meubels gerestaureerd moeten worden. Sommige stukken kunnen juist hun waarde behouden door hun natuurlijke veroudering en patina. Het is raadzaam om een deskundige beoordeling te laten doen voordat je besluit om een stuk te laten restaureren, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Al met al biedt het restaureren van oude Art Deco meubels een prachtige kans om deze unieke stukken nieuw leven in te blazen en ze te laten schitteren in je interieur. Door samen te werken met ervaren professionals kun je ervoor zorgen dat de charme en elegantie van deze tijdloze meubels behouden blijven voor toekomstige generaties om van te genieten.

Heeft het verzamelen van antieke art deco-meubels waarde?

Het verzamelen van antieke Art Deco-meubels kan zeker waarde hebben, zowel esthetisch als financieel. Art Deco-meubels worden vaak beschouwd als tijdloze kunstwerken en zijn gewild bij verzamelaars, liefhebbers van vintage design en interieurontwerpers.

Vanuit een esthetisch perspectief bieden antieke Art Deco-meubels een unieke stijl die moeilijk te repliceren is. Ze vertegenwoordigen een periode van artistieke expressie en innovatie, met hun kenmerkende geometrische vormen, luxe materialen en gedurfde kleuren. Deze meubelstukken kunnen een ruimte transformeren en een gevoel van elegantie en glamour toevoegen.

Vanuit een financieel oogpunt kunnen antieke Art Deco-meubels in waarde stijgen na verloop van tijd. De vraag naar authentieke stukken blijft bestaan, vooral omdat ze steeds zeldzamer worden. Zeldzame of unieke meubelstukken kunnen aanzienlijke prijzen bereiken op veilingen of bij gespecialiseerde dealers. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de waarde van antiek afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de staat, de authenticiteit, de zeldzaamheid en de vraag op de markt.

Bij het verzamelen van antieke Art Deco-meubels is het essentieel om grondig onderzoek te doen naar de herkomst, de maker en eventuele restauraties. Het raadplegen van experts of gespecialiseerde dealers kan waardevol zijn om de authenticiteit en waarde van een stuk te beoordelen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het verzamelen van antiek vooral gaat om persoonlijke interesse en genot. Het bezitten van een prachtig stuk uit het Art Deco-tijdperk kan een gevoel van geschiedenis en schoonheid bieden, los van de financiële waarde.

Kortom, het verzamelen van antieke Art Deco-meubels kan zowel esthetisch als financieel waardevol zijn. Deze tijdloze stukken bieden uniek design, elegantie en kunnen in waarde stijgen naarmate de vraag toeneemt. Als je geïnteresseerd bent in het verzamelen van antieke meubels, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen en advies in te winnen bij experts om ervoor te zorgen dat je investeringen de moeite waard zijn.

Wat zijn de beste materialen voor het maken van nieuwe art deco meubels?

Bij het maken van nieuwe Art Deco meubels worden verschillende materialen gebruikt om de kenmerkende esthetiek en kwaliteit te bereiken. Hier zijn enkele van de beste materialen die vaak worden gebruikt voor het vervaardigen van nieuwe Art Deco meubels:

 1. Exotisch hout: Art Deco meubels staan bekend om hun houtwerk en het gebruik van hoogwaardige houtsoorten zoals mahonie, walnoot, ebbenhout, esdoorn en palissander. Deze houtsoorten hebben een prachtige natuurlijke nerf en kleur die de meubelstukken een luxe uitstraling geven.
 2. Marmer: Marmer is een ander veelgebruikt materiaal in Art Deco ontwerpen. Het wordt vaak gebruikt voor tafelbladen, bijzettafels of decoratieve accenten. Marmer voegt een vleugje elegantie toe aan de meubelstukken dankzij de unieke aderen en glanzende afwerking.
 3. Glas: Glas wordt vaak gebruikt voor tafelbladen, spiegels en decoratieve panelen in Art Deco meubels. Het kan worden gesneden of geëtst met geometrische patronen om het kenmerkende Art Deco-ontwerp te benadrukken.
 4. Metaal: Metaal zoals chroom, nikkel of messing wordt veelvuldig gebruikt in Art Deco meubels als decoratieve accenten, handgrepen of poten. Het geeft de meubelstukken een glanzende en moderne uitstraling.
 5. Stoffering: Bij het kiezen van stoffering voor Art Deco meubels worden vaak materialen gebruikt zoals fluweel, zijde of hoogwaardig kunstleer. Deze stoffen hebben een luxe uitstraling en kunnen worden gekozen in levendige kleuren die typerend zijn voor de Art Deco-stijl.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze van materialen afhankelijk is van het specifieke ontwerp en de beoogde uitstraling van het meubelstuk. Het gebruik van hoogwaardige materialen en vakmanschap is essentieel om de authenticiteit en duurzaamheid van nieuwe Art Deco meubels te waarborgen.

Zijn er speciale technieken nodig voor het onderhoud van antieke art deco meubels?

Het onderhoud van antieke Art Deco meubels vereist zorg en aandacht om hun schoonheid en waarde te behouden. Hier zijn enkele speciale technieken die je kunt toepassen:

 1. Reiniging: Gebruik een zachte doek of een borstel met fijne haren om stof en vuil voorzichtig te verwijderen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, schurende materialen of overmatig vocht, omdat deze de afwerking van het meubel kunnen beschadigen.
 2. Polijsten: Voor houten meubels kun je periodiek een geschikte meubelpolish gebruiken om de glans te behouden. Kies een polish die geschikt is voor antiek hout en volg de instructies op het product zorgvuldig.
 3. Bescherming tegen zonlicht: Plaats antieke Art Deco meubels niet in direct zonlicht, omdat dit kan leiden tot verkleuring of vervaging van de afwerking. Gebruik indien nodig gordijnen of jaloezieën om het meubelstuk te beschermen.
 4. Temperatuur en vochtigheid: Houd antieke meubels uit de buurt van extreme temperatuur- en vochtigheidsveranderingen, omdat deze schade kunnen veroorzaken aan het hout of andere materialen. Zorg voor een stabiele omgeving met gematigde temperaturen en luchtvochtigheid.
 5. Voorzichtigheid bij gebruik: Wees voorzichtig bij het gebruik van antieke Art Deco meubels om krassen, deuken of andere beschadigingen te voorkomen. Gebruik onderzetters of placemats om de oppervlakken te beschermen tegen hete voorwerpen, vochtige glazen of scherpe voorwerpen.
 6. Regelmatig onderhoud: Controleer regelmatig de staat van de meubels en neem indien nodig maatregelen om kleine problemen aan te pakken, zoals losse handgrepen, krassen of losse verbindingen. Raadpleeg indien nodig een professional voor restauratiewerkzaamheden.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat elke antieke Art Deco meubelstuk uniek is en mogelijk specifieke zorgvereisten heeft op basis van het materiaal en de afwerking. Als je twijfelt over het juiste onderhoud, raadpleeg dan een expert op het gebied van antiek meubilair voor advies op maat.

Door zorgvuldig onderhoud en respect voor de geschiedenis van antieke Art Deco meubels kun je ervoor zorgen dat ze nog vele jaren hun schoonheid behouden en een waardevolle toevoeging blijven aan je interieur.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Laatste reacties

Geen reacties om te tonen.

Categorieën